
Volvo Trucks a prezentat modelul Volvo FL Electric, primul camion 100% electric de 16 tone din istoria companiei, ce va intra în producția de serie în 2019.
Prin lansarea lui Volvo FL Electric, un camion dedicat distribuției urbane, colectării deșeurilor sau altor aplicații de transport în condiții urbane, Volvo Trucks se alătură unui grup select de producători, precum Mercedes-Benz, MAN și Scania, care oferă soluții avangardiste pentru transportul electrificat de mărfuri în orașe.
Cei de la Volvo spun că există un interes considerabil pe piață față de camioanele electrice, mulți fiind interesați de oportunitățile generate de noua tehnologie și de modul în care aceasta poate influența operațiunile pe care le desfășoară.
Pentru a asigura o tranziție flexibilă și sigură, suedezii vor oferi soluții holistice bazate pe necesitățile individuale ale fiecărui client în parte, în ceea ce privește ciclurile de deplasare, sarcina utilă, disponibilitatea, gama de activități și alți parametri.
O astfel de soluție poate cuprinde totul, de la analiza traseului și optimizarea bateriei, până la service și finanțare.
Ca electrificarea pe scară largă să devină o realitate, este foarte important ca orașele, furnizorii de energie și producătorii de vehicule să coopereze.
Astfel, Volvo Trucks lucrează îndeaproape cu mai mulți furnizori de echipamente de încărcare, scopul fiind de a le oferi clienților săi un nivel ridicat de disponibilitate și productivitate.
VEZI ȘI: Scurt ghid de utilizare a sistemului de taxare electronic DarsGo din Slovenia
Beneficiind de o calitate mai bună a aerului și de un nivel mai redus de zgomot, orașele își vor putea dezvolta zonele rezidențiale și infrastructura mult mai ușor decât în prezent.
Spre exemplu, un camion 100% electric care are zero emisii poate fi utilizat în terminale interioare și zone protejate ecologic.
De asemenea, nivelul scăzut de zgomot creează oportunități pentru creșterea activităților din timpul nopții, reducându-se substanțial aglomerația din trafic în timpul zilei.
În acest sens, proiectul Off Peak City Distribution (Distribuția urbană a traficului în afara orelor de vârf) a studiat efectele transportului de mărfuri pe timp de noapte în centrul orașului Stockholm.
Datorită faptului că s-au evitat orele de vârf din trafic, camioanele și-au putut efectua activitățile în doar o treime din timp, comparativ cu operațiunile din timpul zilei.
Oferta Volvo Trucks este susținută de experiența acumulată de grup în ceea ce privește soluțiile cu propulsie electrică. De exemplu, Volvo Buses a vândut peste 4.000 de autobuze electrice începând cu 2010.
Tehnologia utilizată pentru propulsia și stocarea energiei în cazul lui Volvo FL Electric a fost testată minuțios și este susținută de rețeaua extinsă de centre Volvo Trucks de vânzări, service și piese de schimb.
Volvo Trucks consideră că este esențial să se adopte o viziune globală asupra electrificării sectorului de transport, pentru a face față provocărilor permanente în domenii precum generarea de energie electrică și stocarea acesteia, adică baterii.
De exemplu, pentru a garanta faptul că materiile prime pentru baterii sunt extrase într-un mod responsabil, Volvo Group lucrează cu rețeaua Drive Sustainably, care are rolul special de monitorizare a acestei probleme.
Primele două camioane Volvo FL Electric vor fi operate de compania de colectare și reciclare a deșeurilor menajere Renova și de firma de transport TGM.
Propulsie și încărcare
Primul camion 100% electric Volvo este echipat cu un motor electric de 185 kW transmisă către puntea spate prin intermediul unei cutii de viteze cu două viteze.
Enegia electrică necesară deplasării este stocată într-un pachet de baterii format din 2 până la 6 baterii, ce pot stoca între 100 și 300 kWh.
Complet încărcat, camionul electric de 16 tone a lui Volvo Trucks poate parcurge până la 300 km, în funcție de pachetul de baterii ales.
Încărcarea lui Volvo FL Electric poate fi făcută de la o rețea de alimentare AC (22 kW) sau de la o rețea de încărcare rapidă CC prin CCS/Combo2 de până la 150 kW.
În ceea ce privește timpul de reîncărcare al bateriilor, acesta variază între 1-2 ore dacă se utilizează o rețea de curent continuu sau până la 10 ore (încărcare nocturnă) dacă se utilizează o rețea de curent alternativ.
Cifrele sunt valabile pentru pachetul de baterii cel mai mare (300 kWh).