Sustenabilitate

Viitorul Volvo FMX Electric, testat dincolo de cercul polar

Volvo Trucks, ABB, Vattenfall, Kaunis Iron și Wist Last & Buss au colaborat iarna trecută pentru un test special cu viitorul Volvo FMX Electric dincolo de cercul polar arctic.

Companiile au dorit astfel să vadă care sunt limitele camioanelor electrice în condiții extreme, când temperatura coboară până la -30 de grade Celsius.

Viitorul Volvo FMX Electric, testat dincolo de cercul polar

O basculantă Volvo FMX Electric de pre-producție, într-o versiune de 32 de tone, a fost folosită timp de 4 săptămâni, în februarie 2021, pentru a transporta minereu de fier între mina din Kaunisvaara și stația de cale ferată Iron Ore Railway Line.

Volvo a folosit în teste o versiune cu baterie de 264 kWh (modelul de serie va avea opțiuni între 180 și 540 kWh) și motor de 400 kW.

Cursa tur-retur avea 280 km, dar basculanta transporta 14 tone de minereu doar pe jumătate din distanță, restul fiind efectuat la gol. Cu toate acestea, versiunea electrică a lui FMX a avut nevoie de încărcări rapide după fiecare 140 km parcurși, autonomia fiind în continuare pricipala provocare.

VEZI ȘI: Test Volvo FH 500 I-Save: Economistul cu mușchi

”Deși încărcările de la capetele de traseu ne-au întârziat, am putut parcurge întreaga distanță, în ciuda frigului. Temperatura minimă a fost de -32 de grade”, a declarat unul dintre șoferi.

În schimb, experiența la volan a fost foarte plăcută. ”Este în multe feluri similar cu ce conduc de obicei. Este chiar mai simplu, cu un singur buton de apăsat pentru a merge înainte sau înapoi. Și este foarte silențios, motorul nu se aude deloc, nici la accelerările maxime. Doar anvelopele pot fi auzite, iar vibrațiile sunt mult mai mici decât la camioanele diesel. Per total, este un mediu de lucru mult mai plăcut”, a mai spus șoferul.

Volvo FMX Electric este unul dintre cele trei camioane electrice pe care Volvo Trucks le va lansa anul viitor, alături de Volvo FH Electric și Volvo FM Electric. Suedezii produc deja în serie modelele mai ușoare FE Electric și FL Electric.

Din aceeași categorie...

Back to top button