ȘtiriSustenabilitate

Volvo Trucks accelerează dezvoltarea soluțiilor de transport mai prietenoase cu mediul

Pe 18 februarie, Uniunea Europeană a adoptat decizia de a reglementa emisiile de CO2 ale vehiculelor grele,fabricate și înmatriculate în sau după 2019.

Având în vedere că nivelul mediu al emisiilor trebuie redus cu 15% începând cu 2025 și cu 30% începând cu 2030 (comparativ cu valorile din 2019), Volvo Trucks continuă să investească substanțial în soluțiilor de transport mai prietenoase cu mediul.

Volvo Trucks accelerează dezvoltarea soluțiilor de transport mai prietenoase cu mediul

Însă, pentru a stimula cererea pentru vehiculele cu emisii reduse de CO2, sunt necesare măsuri suplimentare spune producătorul suedez.

„Reducerea emisiilor poluante ale vehiculelor grele este o sarcină incredibil de importantă și este fundamentală pentru inițiativele noastre de transport durabil”, spune Roger Alm, Președintele Volvo Trucks.

Pentru a accelera tranziția, Volvo Trucks își dorește, totuși, să vadă introducerea unor avantaje financiare importante pentru clienții care se află în avangardă și aleg vehicule mai prietenoase cu mediul.

Camioanele electrice pot contribui la reducerea emisiilor de dioxid de carbon. Volvo Trucks a lansat primele modele de camioane cu propulsie electrică în 2018 și va începe producția de serie în acest an.

„Suntem la stadiul în care tehnologia va fi, în curând, pregătită pentru largirea ariei de aplicații pentru transportul greu. Dacă este stimulată cererea și infrastructura de alimentare se extinde și volumul va putea crește mai rapid decât ar fi, altfel, posibil”, spune Lars Mårtensson, Director de Mediu și Inovație la Volvo Trucks.

Volvo Trucks accelerează dezvoltarea soluțiilor de transport mai prietenoase cu mediul

Alte soluții Volvo Trucks de protecție a mediului, includ gazul natural și biogazul.

VEZI ȘI: Germania a început lucrările la segmentul electrificat de pe autostrada A1

Utilizarea unui Volvo FH LNG pe gaz natural reduce emisiile de CO2 cu aproape 20% comparativ cu varianta de alimentare diesel. Cu biogazul, emisiile „de la rezervor la roată” pot fi reduce cu 100%.

Volvo Trucks accelerează dezvoltarea soluțiilor de transport mai prietenoase cu mediul

În același timp, Volvo Trucks continuă să dezvolte camioanele diesel care, în prezent, reprezintă majoritatea absolută a vânzărilor sale.

De la începutul anilor 1990, consumul de combustibil și emisiile de CO2 ale unui camion tipic Volvo de transport de lungă distanță au scăzut cu aproximativ 20 de procente* și este încă loc de îmbunătățiri, cu lanțuri cinematice mai eficiente, cu o mai redusă rezistență la rulare și o mai bună aerodinamică.

Fiecare camion trebuie optimizat pentru misiunea sa specifică de transport.

În timp ce limitele de emisii stabilite de către UE stabilesc un calendar clar pentru fabricanții de vehicule, obiectivul – acela de a îmbunătăți eficiența consumului și de a reduce impactul asupra mediului – a reprezentat o prioritate de top pentru industrie deja de mai mult timp, în parte și deoarece consumul de combustibil reprezintă aproximativ o treime din costurile unei companii de transport.

„Ambiția noastră este de a fi întotdeauna capabili să le oferim clienților noștri soluția de transport optimă, eficientă energetic, pentru misiunea lor de transport”, subliniază Lars Mårtensson.

 

În rândul clienților Volvo Trucks, precum și în rândul multor clienți de servicii de transport, se manifestă un grad înalt de interes în a face transportul mai ecologic. Extinderea subvențiilor pentru investiții sau a scutirilor de taxe pentru cei care aleg să investească în tehnologii ecologice ar face o mare diferență.

„Noile tehnologii care contribuie la reducerea emisiilor de CO2 trebuie să fie capabile să intre pe piață rapid. O accelerare a procesului de revizie și certificare de către autorități ar putea grăbi introducerea inovației în sectorul transporturilor.”

Cadrul legal al UE acoperă emisiile vehiculelor curente, dar Volvo Trucks adoptă o abordare mai largă a acestei probleme.

„Dacă toate componentele sistemului de transport colaborează pentru realizarea aceluiași obiectiv, vom putea reduce și mai mult impactul asupra mediului. O logistică mai bună, un acces crescut la biocombustibili, training de condus economic pentru șoferi, semiremorci aerodinamice, standarde îmbunătățite privind drumurile și oportunități extinse de a folosi vehicule de capacitate înaltă – acestea sunt numai câteva dintre modalitățile în care pot contribui și alte părți implicate,” a spus Lars Mårtensson.

În prezent, traficul rutier greu este responsabil pentru aproape 5% din totalul emisiilor de gaze cu efect de seră din Uniunea Europeană.

Din aceeași categorie...

Back to top button