Siguranta

Volvo Trucks studiază accidentele cauzate de virajul la dreapta

Inca de la infiintare, Volvo Trucks a fost preocupat de siguranta rutiera, fiind pionier in acest domeniu. Acum, producătorul suedez studiază accidentele cauzate de virajul la dreapta.

Prin solutii inovatoare, compania se straduieste în mod constant sa îmbunatateasca siguranta in camion si în jurul acestuia. Cei mai vulnerabili utilizatori ai drumurilor sunt cei pe care soferii de camion îi observa cu greu, acest fenomen este cunoscut sub numele de “unghi mort”. Volvo Trucks abordeaza aceasta problema din toate perspectivele, mai exact, prin intermediul noilor tehnologii, dar si prin educatia rutiera.

Banner Infotrucker utilizare DBE 600 x 150

Este simplu pentru pietoni si biciclisti sa observe un camion. Dar, din pacate, soferilor de camion nu le este la fel de usor sa-i observe pe biciclisti si pietoni. Un camion are mai multe unghiuri moarte decât un autoturism, si – chiar în ciuda montarii a nu mai putin de patru oglinzi retrovizoare – este foarte dificil sa se obtina o buna vizibilitate spre spate de-a lungul vehiculului. Statisticile evidentiaza clar ca 20% din totalul accidentelor rutiere care implica pietoni sau biciclisti si camioane apar atunci când camionul vireaza spre dreapta într-o intersectie.

“Atât timp cât exista o nevoie pentru transportul de bunuri în orase, vor exista si camioane pe strazi. Dar exista lucruri pe care le putem face pentru a îmbunatati situatia, iar virajul la dreapta a fost identificat ca o problema de siguranta deosebit de importanta”, spune Carl Johan Almqvist, Director privind siguranta produsului si traficului la Volvo Trucks.

Intersectiile oraselor sunt locuri periculoase. Vehicule de toate tipurile se înghesuie în acelasi spatiu, si este dificil ca soferii sa aibe o vizibilitate larga. Dintre toti, soferilor de camioane le este cel mai dificil.

“Daca te opresti la semafor, la lumina rosie, mediul din jurul tau se modifica chiar în timp ce vehiculul este stationar. Între timp, conducatorul auto se concentreaza pe altceva, cum ar fi luminile semaforului sau în cautarea unei viitoare pozitii în traficul din fata. În afara acestora, mai au loc schimbari si dinspre spatele camionului, schimbari pe care soferul nu le poate vedea. Biciclistii, în special, se pot apropia foarte repede de camion”, spune Malte Ahrholdt, manager de proiect la Volvo Technology.

El lucreaza în cadrul proiectului Intersafe-2, finantat de UE, care îsi propune sa faca intersectiile mai putin periculoase. Contributia Volvo Trucks la acest proiect este un sistem care are drept scop rezolvarea problemei unghiului mort de pe partea dreapta a camionului.

Într-un camion de testare, Ahrholdt si colegii sai au montat scanere cu laser si senzori cu ultrasunete care monitorizeaza zona de pe partea dreapta a vehiculului. Atunci când un ciclist sau pieton se apropie prea mult, soferul camionului este avertizat prin lumini intermitente si semnale sonore.

“Luminile de avertizare si sunetele devin din ce în ce mai intense pe masura ce situatia este tot mai critica”, descrie Ahrholdt.

Potrivit lui Almqvist, inovatiile tehnice nu sunt singura solutie a problemei. “În general, oamenii sunt rareori constienti de vizibilitatea redusa a conducatorului auto. Daca vrem sa reusim cu adevarat în reducerea numarului victimelor, este necesar de asemenea ca si publicul larg sa aiba o întelegere a modului în care se comporta camioanele în trafic. Mereu noi sfatuim pietonii si biciclistii sa nu circule pe partea dreapta a autocamioanelor. Niciodata nu esti vizibil în acea zona”.

El adauga ca: “Volvo Trucks lucreaza pe toate fronturile pentru a îmbunatati siguranta – atât prin tehnologie avansata cât si printr-o informare aprofundata”.

De exemplu, în ceea ce priveste informarea exista un proiect intitulat Siguranta Rutiera la Nivelul Ochilor, pe care Volvo Trucks îl desfasoara în Danemarca. Acesta are la baza faptul ca multe accidente cu victime copii s-au întâmplat atunci când camioanele au virat spre dreapta în intersectii. Proiectul implica vizite în scolile din întreaga tara, iar pâna în prezent mai mult de 60.000 de copii au participat la programul de instruire.

Din aceeași categorie...

Back to top button