Camioane

Xingtu, un camion electric inteligent pentru transport greu produs în China

DeepWay, o subsidiară chineză a companiei de tehnologie Baidu, a prezentat Xingtu, un camion electric inteligent pentru transport greu.

Deși pare o copie după Tesla Semi, trebuie să știți că Xingtu este proiectat de echipa Pininfarina Shanghai și dispune de o putere de calcul peste 500 de tera operații pe secundă (TOPS). Testele de simulare efectuate împreună cu Institutul de Cercetare Auto din China au arătat un coeficient de rezistență la vânt de 0,35, ceea ce reduce efectiv consumul total de energie.

Xingtu, un camion electric inteligent pentru transport greu produs în China

La o masă totală maximă autorizată de 49 de tone, pachetul de baterii de 450 kWh, întegrat în șasiu, oferă o autonomie de până la 300 km cu o singură încărcare și se încarcă în doar o oră la o stație de încărcare 1C. În plus, DeepWay a dezvoltat o soluție de schimbare rapidă a pachetului de baterii, care permite șoferilor să-l schimbe în 6 minute.

Toate acestea împreună pot reduce costurile de energie, întreținere și operare, precum și timpul de transport.

Xingtu dispune de sistemul de informații pentru autostradă (HIS) și este echipat cu 10 camere la bord, radare cu unde de 5 milimetri și 3 detectoare cu infraroșu, care împreună cu algoritmi avansați, îi permit să ruleze complet autonom Nivel 3 și să poată detecta pericole pe o rază ultra-lungă de peste 1 kilometru.

Xingtu, un camion electric inteligent pentru transport greu

Împreună cu arhitectura E/E care se regăsește în mai multe domenii, camionul este mult mai ușor de controlat, făcându-l mai stabil și mai sigur de operat.

„Conceptul de conducere autonomă trebuie să folosească tehnologia fără șofer pentru a crea soluții finale care să faciliteze succesul în afaceri. Scopul nostru este să dezvoltăm noi opțiuni pentru livrarea și transportul mărfurilor. Această nouă generație de vehicule nu este în niciun caz un simplu camion modificat, este un camion robot”, a declarat Yunpeng Wang, vicepreședinte și director general al Baidu.

Xingtu, un camion electric inteligent pentru transport greu

Noua generație de cabină inteligentă Xingtu adoptă conceptul de spații separate de conducere, de lucru și de dormit, oferind mai mult spațiu șoferilor. Echipat cu un asistent vocal inteligent, un sistem de infotainment cu ecran tactil mare și scaune și paturi ultra-confortabile, șoferii vor experimenta un mediu de lucru și de viață mult mai confortabil pe drum.

Xingtu marchează debutul pe piața globală de transport de marfă de mai multe trilioane de dolari a lui Baidu. Rămâne de văzut dacă Xingtu va ajunge pe piață înaintea lui Tesla Semi sau Nikola TRE?

Din aceeași categorie...

Back to top button