Util

8 sfaturi utile privind pregătirea autovehiculelor pentru iarnă

Sezonul de iarnă se apropie, iar condițiile drumului pot pune probleme chiar și celor mai experimentanți șoferi profesioniști sau nu.

De aceea, o publicație internațională a consultat o serie de șoferi profesioniști, dar și manageri de flote și a realizat un mic material în care sunt prezentate sfaturi cu privire la pregătirea șoferilor și a vehiculelor pentru anotimpul rece.

1. Asigurați-vă că vehiculul este în stare bună înainte de ficare călătorie. Curățați toată zăpada și gheața de pe mașină. Nu uitați de plafon și de faruri. Mulți trec peste aceste elemente, însă, spre exemplu, zăpada aflată pe plafon poate face ca la un moment dat vizibilitatea să fie afectată. Nu uitați să verificați anvelopele, lichidul de răcire și luminile. Înainte de drum, nu uitați de carburant.

2. Păstrează un kit pentru conducerea pe timpul de iarnă. Acesta ar trebui să includă haine de schimb, mănuși suplimentare, o lanteră, baterii, o pătură, alimente neperisabile și apă, un kit de prim ajutor, o pungă cu sare, un sac cu nisip, o racletă, lanțuri pentru anvelope și un încărcător pentru telefonul mobil.

3. Accelerează și frânează cât mai delicat. Evitați oprirea bruscă atunci când pe asflat se află zăpadă, gheață sau apă. Dacă trebuie să încetiniți rapid în condiții alunecoase, încercați să frânați ușor și repetat astfel încât să nu blocați roțile.

4. Păstrați distanța regulamentară între mașini. Pentru a fi siguri că veți putea opri în caz de urgență, nu uitați să păstrați distanța regulamentară între mașini. Dacă vremea și carosabilul sunt neprietenoase, atunci puteți mări această distanță de siguranță astfel încât o frânare de urgență să provoace daune.

VEZI ȘI: Asociațiile din transport și logistică din Germania propun o taxă de CO2 generală

5. Atenție la manevrele de evitare. Dacă situația de trafic o cere, fiți cu ochii în patru și analizați rapid. Este posibil ca frânarea completă a vehiculului să provoace daune, motiv pentru care o manevră de evitare ar fi mult mai potrivită.

6. Țineți volanul cu încredere. Știm că în ultimii ani, tehnologia a evoluat, iar telefonul mobil reprezintă un element care te poate distrage. Dar când condițiile meteo nu sunt favorabile, încercați să renunțați la acest obiect. Este spre binele vostru și al celorlalți participanți la trafic. Mâna care până acum era ocupată cu butonatul telefonului poate sta ferm pe volan, astfel încât veți avea un control mai bun asupra direcției vehiculului.

7. Atenție la fenomenul numit „black ice”. Un strat subțire de gheață se poate forma la suprafața asfaltului. Acesta este transparent, însă extrem de alunecos, iar ochiul uman îl poate percepe ca fiind doar un asflat umed. Punctele umbrite, podurile, pasajele și intersecțiile sunt zonele în care acest tip de gheață poate apărea.

8. Atenție sporită atunci când călătoriți pe drumurile virajate de munte în anotimpul rece. Vremea din munți se poate schimba rapid, motiv pentru care trebuie să fiți pregătiți pentru orice eveniment neplăcut. Fie că vorbim de apariția gheții, fie că ninsoarea începe să cadă.

Din aceeași categorie...

Back to top button