Editorial

Legea salariului minim din Germania, intre a fi sau a nu fi

De peste o jumatate de an, Germania a introdus legea salariului minim, cunoscuta si sub numele de MiLog, care obliga plata lucratorilor din mai multe domenii de activitate, inclusiv transporturi cu un salariu minim de 8.50 euro pe ora.

Intrarea in vigoare a acestei legi a atras dupa sine un val de nemultimire in randul operatorilor de transport din Europa, care au considerat-o ca fiind impotriva pietei libere si a intereselor Uniunii Europene.

Dar nu despre asta vrem sa va vorbim acum, ci despre faptul ca Germania a introdus ca obligatorie o lege la care exista probleme de aplicare, atat la nivel national si international, lucru relatat pe larg de publicatia germana Fernfahrer. Numarul mare a celor interesati de subiect, atat patroni, manageri de transport dar mai ales soferi profesionisti, ne-a facut sa analizam cele prezentate in cadrul articolului.

Banner Infotrucker utilizare DBE 600 x 150

O decizie de la Bruxelles este iminenta
Pana la sfarsitul lunii iulie, legea salariului minim pentru soferii aflati in tranzit pe teritoriul Germaniei este suspendata, aceasta fiind considerata o procedura ce incalca dreptul comunitar. Jutta Steinruck (SPD), timp de 6 ani parlamentar european si din 2014 purtator de cuvant pe probleme privind politicile de anvajare in cadrul Grupul Socialistilor Europeni, sustine ca legea salariului minim este compatibila cu legislatia europeana si se bazeaza pe directiva existent de detasare a angajatilor. In prezent, Germania asteapta din parta Bruxelles-ului o decizie, care se lasa foarte mult asteptata.

BAG-ul incurca si mai mult lucrurile…
Dupa cum stiti, pentru companiile de transport care efectueaza cabotaj in Germania legea este valabila. Totusi, BAG-ul, principala autoritate de control a vehiculelor comerciale, sustine ca operatiunea de cabotaj este parte a transportului combinat. In aceste conditii, vama germana nu va reusi sa isi exercite atributiile legale conform legii MiLog.

Birocratia ca un alibi
Un punct aprins al discutie este, desigur, problema obligatiei de a tine o evidenta a calatoriilor care este adesea mentionata de catre transportatori ca fiind un „monstru birocratic”. Ministerul Muncii de la Berlin a reactionat prompt, iar Andreas Nahles a cedat in fata presiunii venite din industrie si a anuntat modificari in ceea ce priveste prevederile legate de salariul minim in legea salariului minim (MiLog). Prevederea legata de pragul de venit de 2.958 Euro este completata cu faptul ca timpul efectiv de munca nu este luat in considerare atunci cand remuneratia este mai mare de 2.000 euro brut si ca valoarea neta a fost platita regulat in decursul ultimelor 12 luni. Prevederea legata de soferii care sunt angajati cu plata drepturilor sociale obligatorii ramane neschimbata si acestia trebuie sa respecte legislatia din Uniunea Europeana si trebuie sa tina o evidenta clara a orelor lucrate.

Calcul hartiei…
Ne-am pus putin pe calculat si ne-a reiesit urmatorul calcul. Pentru 208 ore muncite legal pe luna, nivelul salariului minim este de 1.768 de euro. Un sofer profesionist, poate lucra legal pana la 260 de ore pe luna, asta in cazul in care este luata in calcul compensatia legala de 48 de ore pentru patru saptamani lucrate. In aceste conditii, pragul salarial minim al unui sofer de camion ajunge la 2.200 de euro, un salariu destul de intalnit in Germania in sectorul transporturilor. Chiar si asa legea MiLog n-ar fi respectata, deoarece salariul minim raportat la o ora lucrata ar fi de 8.46 euro, sub pragul minim impus de legea salariului minim.

Actiuni de sustinere a soferilor est-europeni
Asociatia Camion Pro e. V. din Germania sustine, inclusiv soferii din Europa de Est printr-o campanie de informare denumita „Fair Europe” (Europa Corecta), sa-si apere drepturile salariale. Conform unei anchete realizate de asociatie in cadrul soferilor de camion est-europeni, reiese faptul ca, in tarile de origine nimeni nu-si doreste plata unui salariu minim, majoritatea soferilor fiind platiti la numarul de kilometri parcursi, nu la durata efectiva a ore de munca lucrate. Din acest motiv, siguranta rutiera, data fiind dorinta soferului de a acumula cat mai multi kilometri pentru a putea primii un salariu decent, precum si locurile de munca din vestul Europei sunt in pericol. Acest timp de remunerare este ilegal conform legilatiei Uniunii Europene, si trebuie sa inceteze. Cei care striga ca legea salariului minim din Germania este impotriva pietei libere si a intereselor Uniunii Europene, sunt tocmai cei care nu respecta legea europeana. Din pacate, in urma controalelor efectuate s-a constatat ca tot mai multe companii de transport, exploateaza soferii de camion proveniti din estul Europei, acestia lucrand pana la 60 ore pe saptamana, fara compensatie lunara. Desigur, acesta practica este ilegala. In prezent, exista discrepante uriase la nivel european in ceea ce priveste plata soferilor profesionisti, lucru ce atrage dupa sine concurenta neloiala respectiv dumpingul economic si social.

Posibil aviz negativ din partea UE pentru MiLog
In prezent legea salariului minim este suspendata pentru camioanele care tranziteaza teritoriul Germaniei, insa principala discutie este daca, Uniunea Europeana va da un aviz negativ asupra intregii legi MiLog sau doar in ceea ce priveste tranzitul camioanele.

Din aceeași categorie...

Back to top button