Știri

Șoferi de camion români vizați într-o anchetă europeană de trafic de migranți și spălare de bani

Percheziții domiciliare a procurorilor DIICOT din Cluj și Alba, într-o cauză ce vizează mai multe persoane din România și străinătate suspectate de trafic de migranți și spălare de bani.

Pe 12 iunie 2019, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism din Cluj și Alba, împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul BCCO, au efectuat simultan cu omologii francezi, un număr de 18 de percheziții domiciliare pe raza județelor Cluj și Alba, într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracțional organizat, constituit în scopul săvârșirii infracțiunii de trafic de migranți și spălare de bani.

Șoferi de camion români vizați într-o anchetă europeană de trafic de migranți și spălare de bani

Activitățile au fost integrate unei acțiuni comune, ce are la bază un Ordin European de Anchetă emis de către autoritățile franceze la data de 29 mai 2019, în baza căruia au fost executate de către autoritățile judiciare române (DIICOT și BCCO din Cluj și Alba) diferite activități pe teritoriul României prevăzute de Codul de procedură penală român.

DIICOT spune că în cauză există suspiciunea rezonabilă cu privire la faptul că, începând cu anul 2016, a fost constituit un grup infracțional organizat, format din cetățeni români și străini, care au acționat în mod coordonat, în scopul săvârșirii infracțiunii de trafic de migranți, majoritatea kurzi și iranieni, către Marea Britanie, prin Franța (Calais), Belgia și Olanda (Rotterdam), respectiv spălare de bani.

În urma investigațiilor efectuate s-a stabilit că, în perioada 2016 – 2018, grup infracțional organizat format din peste 60 de persoane a facilitat trecerea a aproximativ 300 de migranți în Marea Britanie.

Modul de operare
Ca mod de operare s-a reţinut că grup infracțional organizat își desfășura activitatea pe două ramuri.

În ceea ce privește ramura românească a grupului s-a stabilit că aceasta era condusă de un cetățean român, în varstă de 41 de ani, care se ocupa de recrutarea, plata și organizarea trecerii migranților cu ajutorul șoferilor de camion români.

În ce privește ramura grupării care se află în Anglia, investigațiile arată faptul că aceasta era condusă de un cetățean de origine kurdă și se ocupa de recrutarea însoțitorilor migranților care se află în Marea Britanie și Franța.

Din investigațiile efectuate a rezultat faptul că, între Anglia și România în cadrul acestei rețele a fost tranzitată suma de aproximativ 407.000 lire sterline.

VEZI ȘI: Noul tahograf digital inteligent a devenit obligatoriu pe toate vehiculele comerciale noi de peste 3.5 tone

În urma efectuării perchezițiilor domiciliare din România, au fost ridicate telefoane mobile și alte mijloace de comunicare, detectoare de metale, o pușcă cu aer comprimat (supusă autorizării), arme albe, înscrisuri și peste 80.000 de euro.

Șoferi de camion români vizați într-o anchetă europeană de trafic de migranți și spălare de bani

De asemenea, un număr de 10 persoane urmează să fie aduse la sediile DIICOT din Cluj și Alba, în vederea audierii. În cauză au fost instituite măsuri asiguratorii, prin indisponibilizarea unor autoturisme.

Suportul financiar şi logistic a fost asigurat de către Eurojust, iar la acțiune au participat și reprezentanți Europol. Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operaţiuni Speciale.

Acțiunea din România a fost efectuată cu sprijinul polițiștilor din cadrul IPJ Cluj și IPJ Alba, precum și cadrelor de jandarmi din cadrul Grupării Mobile de Jandarmi din Cluj – Napoca și Inspectoratul Județean de Jandarmi Alba Iulia.

DIICOT precizează că pe întreg parcursul procesului penal, suspecții și inculpații beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.

Din aceeași categorie...

Back to top button