TesteTop News

Test cu Scania 25 P, primul camion electric greu din România

La finalul săptămânii trecute am făcut un test cu Scania 25 P, primul camion electric greu din România, folosit de compania Blue River în operațiunile Lidl din București.

Începând din această săptămână, o parte dintre livrările către magazinele Lidl din București se fac cu un camion electric Scania, livrat recent companiei Blue River. Chiar înainte de începerea oficială a operațiunilor am avut ocazia unui scurt test cu modelul Scania 25 P, dar suficient pentru a vedea cum funcționează camionul electric și tipul de operațiuni recomandate.

Test cu Scania 25 P, primul camion electric greu din România

Camioanele electrice par a reprezenta viitorul transportului de marfă, iar această tendință este subliniată de frecvența tot mai mare a testelor demonstrative cu astfel de vehicule. Personal, am făcut cunoștință pentru prima dată cu camioanele electrice în urmă cu câțiva ani, când am avut ocazia de a testa mai multe prototipuri Renault, inclusiv cu pile de combustie alimentate cu hidrogen.

La finalul anului trecut am condus prima camionetă electrică în România, un model Dongfeng E-Star, iar la finalul lunii mai am fost în Germania pentru a testa noul Mercedes-Benz eActros, un camion electric greu de serie. Iar acum, infoTrucker a avut ocazia de a testa în exclusivitate primul camion electric greu livrat în România. Ceea ce ne face să credem că, în următorii ani, testele cu camioane electrice vor deveni mai frecvente decât cele cu modele diesel.

Test Scania 25 P: Totul despre modelul comandat de Blue River

Camionul electric este singurul model rigid din flota Blue River, dintr-un motiv foarte simplu: la momentul comenzii nu era disponibil pentru livrare niciun cap tractor electric. Pentru operațiunile Lidl, compania de transport a optat pentru un model Scania P25 B6x2*4 BEV cu 9 pachete de baterii.

Camionul este carosat cu o suprastructură Lamberet, un agregat frigorific Carrier Syberia 14 bitemp (premieră la nivel european) și un lift Dhollandia pliabil sub șasiu. Camionul are o MTMA de 27 de tone și va putea transporta 14 tone de marfă.

Din cele 9 pachete de baterii, 8 sunt montate pe șasiu (câte 4 pe fiecare parte), iar ultimul sub cabină. Motorul electric și cutia de viteze cu două trepte sunt montate tot pe șasiu, iar de acolo puterea este transmisă către puntea spate prin intermediul unui cardan.

test Scania 25 P Blue River infoTrucker.ro

Pachetele de baterii au o capacitate de 33 kWh fiecare, capacitatea totală brută fiind de 297 kWh. Scania utilizează două reglaje pentru capacitatea utilă a bateriilor, denumită SOC (State of charge): la 53% din capacitatea brută (pentru o autonomie de aproximativ 150 km) și la 73% din capacitatea brută (pentru o autonomie de aproximativ 250 km). În momentul testului, SOC era setat la 53%. Încărcarea se poate face la puteri de până la 135 kW, caz în care încărcarea completă durează aproximativ două ore.

Camionul electric va face livrări de la depozitul central al Lidl către magazinele din București și împrejurimi. El va transporta preponderent produse congelate și proaspete, dar și mărfuri uscate. Pe cursele de întoarcere camionul va fi mult mai ușor, urmând a transporta ambalaje și retururi.

Datorită specificului aplicației, Blue River a optat pentru o limitare a vitezei maxime la 80 km/h și se gândește să apeleze și la o limitare de cuplu.

Test Scania 25 P: Cum merge

Testul nostru a avut ca punct de plecare și de sosire sediul Cool Unit Expert din Chitila, unde se făceau ultimele reglaje la unitatea de răcire Carrier. Am parcurs în total 38 de kilometri, pe Centura București și Austostrada A1, într-o oră și 40 de minute, inclusiv o pauză de aproximativ 30 de minute pentru încărcarea bateriilor.

Test cu Scania 25 P, primul camion electric greu din România

La interior, diferențele față de o cabină Scania P diesel sunt minime. Practic, doar turometrul a fost înlocuit cu un indicator al consumului de energie. Diferențele majore apar în momentul operării. Pornirea motorului se face fără niciun zgomot sau vibrație, doar că în bord îți apare mesajul că vehiculul este gata de pornire. După comutarea transmisiei în Drive și eliberarea frânei de parcare, plecarea de pe loc se face tot fără niciun zgomot, în afara sunetului artificial de avertizare a pietonilor, folosit la viteze mici.

Camionul accelerează mai ferm și mai lin decât orice model diesel. Secretul este livrarea aproape neîntreruptă a cuplului maxim, cu o scurtă pauză la aproximativ 40 km/h, când transmisia trece în a doua și ultima treaptă. Încetinirea auxiliară are 5 trepte, dar noi nu am ajuns maxim la a treia, când efectul de frânare este foarte pronunțat.

test Scania 25 P Blue River infoTrucker.ro 2

Stabilitatea și manevrabilitatea sunt similare cu ale unui model diesel, dar diferențele apar la modul în care se obține consumul optim: nu la viteză constantă relativ mare, ci la viteze mai mici. Secretul este recuperarea energiei în momentele în care pedala de accelerație nu mai este apăsată, dar în special la apăsarea pedalei de frână sau folosirea frânei de motor. Astfel, pe Centura București, mâncătoare în general de nervi și de carburant, camionul electric a câștigat practic autonomie. Dar mai multe detalii când vom vorbi despre consum.

VEZI ȘI: Test Scania 460 R Super: Eficiență la superlativ

Tot pe DNCB am făcut și un scurt popas la centrul Porsche Bucuresti Vest 2, pentru o sesiune de încărcare a bateriilor la o stație rapidă de 300 kW. Deși novici în domeniu, operațiunea ne-a reușit relativ simplu, din a doua încercare. În aproximativ 25 de minute de încărcare am adăugat aproximativ 60 km la autonomie. Din nou, vom reveni cu detalii când vom vorbi despre consum.

test Scania 25 P Blue River infoTrucker.ro 2

Odată ajunși pe autostradă am putut vedea că viteza maximă este limitată la 80 km/h, atât la pedală, cât și pe tempomat. Justificat, din moment ce viteza mare este cel mai mare consumator de energie în cazul lui Scania 25 P. Suntem curioși cum vor fi configurate viitoarele modele electrice Scania pentru distanțe lungi, pentru care viteza de deplasare este primordială. Chiar dacă viteza maximă este limitată, camionul nu are rival pe benzile de accelerare, încadrarea în trafic făcându-se foarte ușor.

test Scania 25 P Blue River infoTrucker.ro 2

Am întors la ieșirea de la Bolintin-Deal și am revenit în Chitila pe același traseu, pe autostrada A1 și apoi pe Centura București. De menționat și temperatura foarte mare, de peste 30 de grade, care ne-a obligat să folosim în permanență instalația de aer condiționat, care și-a făcut treaba foarte bine.

Test Scania 25 P: Cât consumă

Din start vrem să stabilim că aceste date nu sunt unele general valabile, ci strict pentru călătoria noastră. Față de un consum ideal, am avut ca principal dezavantaj temperatura exterioară foarte mare (33-34 de grade). În schimb, am avut ca avantaj mersul la gol cu o axă ridicată și nefuncționarea agregatului frigorific. În schimb, putem spune că estimarea computerului de bord privind autonomia disponibilă este apropiată de realitate, iar șoferul nu trebuie să se teamă că va rămâne brusc fără energie.

Am plecat la drum cu bateriile la 52%, autonomia disponibilă indicată de computerul de bord fiind de 78,1 km. După aproximativ 2,8 km, am ajuns la stația de încărcare cu bateriile la 50% și o autonomie estimată de 73,7 km. Teoretic, o pierdere de autonomie de 1,6 km. Totuși, cei 2,8 km parcurși cu 2% din baterie ne apropie de autonomia de 150 km cu o încărcare completă.

Camionul a fost conectat la stația de încărcare aproximativ 25 de minute, timp în care statusul bateriei a ajuns la 88%, iar cel al autonomiei la 134 km. De menționat că pentru scurt timp am văzut pe bord și valori ale bateriei de puțin peste 90%, numai că aceste valori, cel puțin în cazul în care sunt obținute de la o stație foarte rapidă, se ”topesc” rapid. Mult mai relevant este, astfel, indicatorul autonomiei disponibile. Practic, în 25 de minute am adăugat, teoretic, 60,3 km la autonomie.

În a treia etapă am parcurs 26,3 km, majoritatea pe A1, dar și pe DNCB și drumurile de legătură. Pe autostradă am mers preponderent cu viteza maximă posibilă, 80 km/h, iar asta s-a simțit la capitolul autonomie. La finalul etapei, bateria a ajuns la 70%, iar autonomia estimată la 104,6 km. Practic, am pierdut din nou 3,1 km din autonomia reală, față de distanța parcursă.

Ultima etapă s-a desfășurat preponderent pe DNCB, inclusiv porțiunea cu lucrări și circulație pe o singură bandă dinspre Chitila. Surprinzător, ambuteiajul de câțiva kilometri a adus un câștig de autonomie. La finalul testului, autonomia disponibilă estimată era de 105,2 km, mai mare decât la plecare, deși între timp parcursesem 8,9 km. Asta în condițiile în care nivelul de încărcare a bateriei a scăzut la 65%.

Ce concluzii putem trage de aici? Deși nivelul de încărcare a bateriei scade relativ constant, autonomia disponibilă poate varia destul de mult, în funcție de tipul de utilizare. Putem specula că Scania 25 P are un consum optim la viteze de până la 60 km/h, în timp ce ambuteiajele și traficul intens nu îl afectează ca pe un camion convențional, datorită perioadelor de recuperare a energiei. Astfel, modelul electric este ideal pentru operațiunile din interiorul și din jurul unui oraș mare, precum Bucureștiul.Test cu Scania 25 P, primul camion electric greu din România

Din aceeași categorie...

Back to top button