Util

#FitTrucker: Exerciții de fitness pentru șoferii de cursă lungă

Suntem pe un website de transport, aşa că nu mai este cazul să detaliem capitolul bolilor profesionale ce pot apărea la șoferii profesioniști.

Ştim că statul pe scaun pentru multe ore ne afectează calitatea vieţii, atât acum când suntem activi, cât şi mai târziu – când o să ne dorim să fi avut mai multă grijă de noi în tinereţe.

#FitTrucker: Exerciții de fitness pentru șoferii de cursă lungă

Probabil că mulţi dintre voi v-aţi întâlnit deja cu parcările dotate şi cu mici zone de fitness, în care sunt presărate diverse aparate pentru exerciţii fizice. Bună treabă chestia asta cu aparatele, însă ce te faci când nu le ai la îndemână? Nu te mai mişti deloc?

Ba bine că nu! Împreună cu un antrenor de fitness şi avându-l ca şoricel de test pe gimnastul Andrei Muntean, finalistul nostru la Jocurile Olimpice de la Rio 2016 (şi multiplu campion naţional şi internaţional, inclusiv un titlu mondial la juniori!), v-am pregătit o serie de exerciţii care scoată amorţeala din voi.

Ca „suport” pentru exercițiile noastre am folosit un MAN TGX 18.440 EfficientLine 2 din curtea celor de la MHS Truck & Bus.

Şi pentru că 1.000 de cuvinte nu fac cât o genuflexiune corectă, iată mai jos prima serie, “de dezmorţeala”. Așadar, începem?

Exerciţiul 1: Mobilitatea gâtului
Din stând în picioare, flexaţi gâtul folosindu-vă de braţe, atât în spate şi față cât şi în lateral. Relaxaţi musculatura gâtului şi folosiţi mai mult puterea braţelor, pentru a lăsa vertebrele cervicale să se mişte liber. Efectuaţi câte 10 flexii în fiecare direcţie şi încheiaţi cu câte 10 rotiri complete de cap în ambele sensuri.

Exerciţiul 2: Rotiri de coloană vertebrală
Din stând în picioare, întindeţi braţele în faţă. Începeţi să le rotiţi spre spate, alternativ în ambele sensuri. În timp ce un braţ este întins complet spre spate, celălalt atinge cu palma umărul opus. Urmăriţi cu privirea degetele braţului întins şi executaţi mişcarea ferm dar lent, fără smucituri sau elan în exces.

Exerciţiul 3: “Dislocarea” umărului
Denumirea acestui exerciţiu este mult exagerată, umerii nu păţesc nimic, cu excepţia unei înviorări binemeritate. Folosind o bandă elastică (costa câţiva lei în orice magazin de articole sportive), duceţi braţele întinse din față până în spate, pe deasupra apului, atât cât vă permite mobilitatea.

Elasticitatea benzii va compensa eventuala lipsă de mobilitate, aşa că NU încercaţi asta cu un accesoriu rigid (coardă, chingă, etc). 10 ture complete dus-întors sunt suficiente.

Exerciţiul 4: “Morișca”
Cu picioarele puţin mai depărtate decât lăţimea umerilor, aplecaţi trunchiul în faţă, paralel cu solul. Rotiţi alternativ braţele întinse, în sus şi în jos, exact ca paletele unei morişti. Privirea urmăreşte degetele mâinii care se ridică, aveţi grijă să nu vă dezechilibraţi. 10 rotiri alternative în fiecare parte ajung pentru relaxarea vertebrelor coloanei.

Exerciţiul 5: Fandări laterale
Sprijinindu-vă de o bază fixă, lăsaţi-vă alternativ greutatea pe câte un picior, în timp ce îl păstraţi pe celălalt întins. Este important să relaxaţi picioarele cât mai mult, transferând în braţe cât mai mult din efortul necesar. În acest fel, muşchii picioarelor nu vor fi încordaţi, lăsând articulaţiile să lucreze liber. Câte 10 fandări în fiecare parte şi trecem la mişcarea următoare.

Exerciţiul 6: Fandări lungi
La fel ca la exerciţiul anterior, vă folosiţi de o bază fixă pentru sprijin, doar că acum fandarea se face în lungime, nu în lateral. Vă lăsaţi pe piciorul din faţă cât va permite mobilitatea, având grijă ca piciorul din spate să rămână întins sau foarte puţin flexat (călcâiul este ridicat de pe sol). Tot câte 10 se execută, în fiecare parte.

Exerciţiul 7: Întinderea bicepsului femural
Din poziţia culcat pe spate, trageţi spre piept alternativ câte un picior, ţinându-l cât de întins se poate. Aceste întinderi se fac uşor, fără bruscări – aveţi grijă că este destul de dureros dacă exageraţi.

Muşchiul din spatele coapsei (bicepsul femural) este cel mai afectat de poziţia aşezat pe scaun, pentru că în timp îşi pierde din elasticitate şi lungime. De aceea, se vor executa câte 15 flexii pe fiecare picior.

Exerciţiu bonus: Relaxarea tălpii
Efectele benefice ale presopuncturii nu mai au nevoie de prezentare, însă… unde găseşti un presopunctor pe autostradă? E foarte simplu: o minge de tenis rulată pe talpa timp de 1 minut are efect reconfortant şi se poate face oriunde şi oricând. Încercaţi şi ne mulţumiţi după.

Acesta a fost primul set de exerciţii, dedicat dezmorţirii după câteva ore de condus. Vor urma şi altele, de tonifiere, așa staţi cu ochii pe noi!

Când nu sunteți la volan, desigur…

Din aceeași categorie...

Back to top button